© Borgis - Postępy Nauk Medycznych 9, s. 760-763
*Agnieszka Jarosz1, Grażyna Nowicka2
Ocena aktywności fibrynolitycznej u osób z otyłością prostą
Fibrinolytic activity in obesity
1Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
Kierownik Centrum: dr Agnieszka Jarosz
2Instytut Żywności i Żywienia
Dyrektor Instytutu: prof. dr hab. med. Mirosław Jarosz
Streszczenie
Cel pracy. Celem pracy była ocena aktywności fibrynolitycznej: stężenia fibrynogenu, tkankowego aktywatora plazminogenu (t-PA) oraz jego inhibitora PAI-1 u osób z prawidłową masą ciała i otyłością prostą bez towarzyszących chorób układu krążenia.
Materiał i metody. W badaniu wzięło udział 80 osób: 40 kobiet i 40 mężczyzn w wieku 27-46 lat, bez chorób układu krążenia. Badane osoby podzielono na 2 analogiczne grupy pod względem płci i wieku. Pierwszą – grupę kontrolną stanowiły osoby z BMI poniżej 24,9 kg/m2, drugą z BMI powyżej 30 kg/m2. U wszystkich badanych oznaczono stężenie: cholesterolu całkowitego, triglicerydów, HDL-cholesterolu, fibrynogenu, tkankowego aktywatora plazminogenu (t-PA) oraz jego inhibitora (PAI-1). W prowadzonym badaniu cholesterol oraz triglicerydy nie były elementem różnicującym, jedynie wyższe stężenia HDL-cholesterolu obserwowano w grupie kobiet z grupy kontrolnej. Istotnie wyższe stężenia fibrynogenu i antygenu t-PA w osoczu stwierdzono u osób z otyłością w porównaniu z osobami z grup kontrolnych (p < 0,01). Nie wykazano natomiast istotnych różnic w stężeniu antygenu PAI-1 między grupami z otyłością a grupami kontrolnymi.
Wnioski. u badanych osób z otyłością stwierdza się zaburzoną aktywność fibrynolityczną osocza.
Słowa kluczowe: fibrynogen, inhibitor plazminogenu PAI-1, tkankowy aktywator plazminogenu (t-PA), otyłość
Summary
Aim of study. To assess the fibrinolytic activity by measuring plasma levels of fibrinogen, tissue plasminogen activator (t-PA) and its inhibitor PAI-1 in subjects with normal body weight and obese patients without associated cardiovascular disease.
Material and methods. The study group consisted of 80 subjects: 40 women and 40 men aged 27-46 years without cardiovascular disease. Subjects were divided into two groups similar in terms of gender and age. The first – the control group were people with a BMI below 24.9 kg/m2, and the other with a BMI above 30 kg/m2. In all patients, levels were determined: total cholesterol, triglycerides, HDL-cholesterol, fibrinogen, tissue plasminogen activator (t-PA) and its inhibitor (PAI-1) were determined.
There were no differences in total cholesterol and triglycerides concentrations between the two groups. the highest HDL-cholesterol levels was observed in women in the control group. Significantly higher concentrations of fibrinogen and t-PA antigen levels were found in obese compared with the control group (p < 0.01), and no significant differences in the concentration of PAI-1 antigen between the study groups were notice.
Conclusions. In obese subjects an impaired states of plasma fibrinolytic activity was recognized.
Key words: fibrinogen, plasminogen activator inhibitor 1 (PAI-1), tissue plasminogen activator (t-PA), obesity
Wstęp
Obecnie uważa się, że najważniejszy wpływ na regulację aktywności fibrynolitycznej odgrywają: fibrynogen, tkankowy aktywator plazminogenu (t-PA) oraz jego inhibitor PAI-1. Procesy fibrynolizy uznawane są za ważny czynnik chorób układu krążenia, albowiem odgrywają one ważną rolę w powstawaniu zakrzepów przyściennych, a te powstawaniu zmian ateromatycznych. Fibrynogen jest ważnym czynnikiem krzepnięcia i należy do białek ostrej fazy, związanych z odpowiedzią organizmu na proces zapalny. Uznawany jest za czynnik ryzyka choroby niedokrwiennej serca, potwierdzony m.in. w takich badaniach jak The Atherosclerosis Risk in Communities Study (ARIC) oraz The Prospective Cardiovascular Munster Study (PROCAM) (1, 2).
Wzrost stężenia fibrynogenu wiąże się ze wzrostem lepkości krwi, zwiększoną konwersją fibrynogenu do fibryny oraz wzrostem aktywności płytek krwi. Wzrost stężenia fibrynogenu obserwuje się również u osób w podeszłym wieku, nałogowych palaczy, u chorych na cukrzycę i nadciśnienie tętnicze oraz u osób leczonych β-blokerami (3). Wzmożenie predyspozycji do powstawania zakrzepów wiąże się ze zwiększoną tendencją do występowania epizodów klinicznych choroby niedokrwiennej serca/udaru mózgu. Metaanaliza wielu badań wykazała, że stężenie fibrynogenu > 300 mg/dl wiąże się z dwukrotnym wzrostem ryzyka nagłego incydentu naczyniowego/epizodu klinicznego (4).
Tkankowy aktywator plazminogenu t-PA jest proteazą serynową i wytwarzany oraz wydzielany jest głównie przez komórki endothelium. Zasadnicze znaczenie t-PA polega na aktywacji plazminogenu. Natomiast inhibitor plazminogenu PAI-1 wytwarzany jest przez śródbłonek, płytki krwi, komórki mięśni gładkich oraz wątroby. Aktywność PAI-1, podobnie jak i t-PA wiąże się z poziomem triglicerydów i insuliny oraz wskaźnikiem masy ciała – BMI (3, 5, 6).
Zmiany poziomu, aktywności t-PA lub PAI-1 oraz zmiany ich wzajemnych proporcji wiążą się z zaburzeniami procesu fibrynolizy. PAI-1 jest zasadniczym elementem, od którego zależy ilość powstającej plazminy (7). Ponieważ głównym źródłem t-PA i PAI-1 jest śródbłonek, w związku z tym zmiany poziomu aktywności tych parametrów mogą być wskaźnikiem uszkodzenia jego funkcji, a tym samym ważnym parametrem w ocenie ryzyka chorób układu krążenia.
Cel
Celem pracy jest ocena aktywności fibrynolitycznej: stężenia fibrynogenu, tkankowego aktywatora plazminogenu (t-PA) oraz jego inhibitora PAI-1 u osób z prawidłową masą ciała i otyłością prostą bez towarzyszących chorób układu krążenia.
Materiał
Do badań zakwalifikowano 80 osób: 40 kobiet i 40 mężczyzn, w wieku 27-46 lat. Przed rozpoczęciem badania uzyskano zgodę Komisji Bioetycznej. Badane osoby podzielono na 2 analogiczne grupy pod względem płci i wieku. W badaniu wzięły udział osoby bez chorób układu krążenia: choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń rytmu, zaburzeń krążenia mózgowego oraz zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Jedynym elementem różnicującym była masa ciała. Pierwszą – grupę kontrolną, stanowiły osoby z BMI poniżej 24,9 kg/m2, drugą – z BMI powyżej 30 kg/m2.
Żadna z badanych osób nie paliła papierosów, ani nie nadużywała alkoholu. Ponadto nikt z pacjentów w okresie poprzedzającym badanie nie przyjmował leków wpływających na procesy fibrynolizy.
Grupa kontrolna mężczyzn liczyła 18 osób, natomiast grupa badana 22 osoby. Średnia wieku w grupie kontrolnej mężczyzn wynosiła 49 lat, natomiast z otyłością 47 lat. Grupa kontrolna kobiet stanowiła 19 osób, a z otyłością 21. Średnia wieku w grupie kontrolnej kobiet wynosiła 51 lat, a z otyłością 49.
Metoda
Przed pobraniem krwi, pacjentów poddano badaniu podmiotowemu i przedmiotowemu, oceniając aktualny stan zdrowia. Następnie pobrano krew celem oceny parametrów lipidowych i hemostatycznych. Wszyscy pacjenci byli na czczo, po co najmniej 12-godzinnej przerwie nocnej od ostatniego posiłku.
W surowicy krwi u wszystkich badanych oznaczono stężenie następujących parametrów lipidowych: cholesterol całkowity, triglicerydy, HDL-cholesterol. U wszystkich badanych oznaczono stężenie: fibrynogenu, tkankowego aktywatora plazminogenu (t-PA) oraz jego inhibitora (PAI-1).
Lipidy, lipoproteiny i apolipoproteiny oznaczono według standardowych procedur. Stężenie cholesterolu całkowitego i triglicerydów oznaczono metodami enzymatycznymi. Stężenie HDL-cholesterolu zostało oznaczone enzymatycznie po wytrąceniu innych lipoprotein. Cholesterol frakcji LDL został obliczony wg wzoru Friedewalda. Oznaczenia stężeń tkankowego aktywatora plazminogenu (t-PA) i jego inhibitora PAI-1 wykonano przy pomocy zestawu Biopoolkits. Fibrynogen oznaczono metodą immunoturbimetryczną wykorzystując przeciwsurowicę firmy DAKO oraz roztwory wzorcowe i surowicę kontrolną firmy Bochring.
Analizę statystyczną danych przeprowadzono stosując program Statistica firmy Stat-Soft Inc. Dla oznaczanych parametrów biochemicznych obliczono średnie arytmetyczne i odchylenia standardowe. Istotność różnicy średnich arytmetycznych badanych parametrów między odpowiednimi grupami określano w oparciu o test t-Studenta dla prób niepołączonych.
Wyniki
W prowadzonym badaniu wskaźnik BMI w grupie osób z otyłością wynosił średnio 39,5 (± 7,6) kg/m2 i był istotnie wyższy (p < 0,0001) w porównaniu do tego wskaźnika w grupach kontrolnych – 22 (± 2,0) kg/m2.
Cholesterol oraz triglicerydy nie były elementem różnicującym, jedynie wyższe stężenia HDL-cholesterolu obserwowano wśród kobiet z grupy kontrolnej. Istotnie wyższe stężenia fibrynogenu i antygenu t-PA w osoczu stwierdzono u osób z otyłością w porównaniu z osobami z grup kontrolnych, zarówno w grupie mężczyzn, jak i kobiet. Nie wykazano natomiast istotnych różnic w stężeniu antygenu PAI-1 między grupami z otyłością a grupami kontrolnymi, zarówno wśród mężczyzn, jak i kobiet (tab. 1, 2, 3, 4).
Tabela 1. Wartości średnie i odchylenia standardowe w badanych grupach kobiet.
Parametry biochemiczneKobiety z BMI > 30
n = 21
Kobiety z BMI < 25
n = 19
Cholesterol całkowity (mg/dl)
207 (± 37)
222 (± 58)
HDL-Chol (mg/dl)
48,7 (± 13,6)
62,1 (± 12,6)*
LDL-Chol (mg/dl)
133,7 (± 37,3)
150,1 (± 46,2)
Triglicerydy (mmol/l)
1,42 (± 0,46)
1,32 (± 0,59)
*istotność statystyczna p < 0,05 (między grupą kontrolną a grupą z otyłością).
Tabela 2. Wartości średnie i odchylenia standardowe fibrynogenu, PAI-1 oraz t-PA w badanych grupach kobiet.
Parametry biochemiczneKobiety z BMI > 30
n = 21
Kobiety z BMI < 25
n = 19
Fibrynogen (mg/dl)361 (± 77)281 (± 58)*
PAI-1 (ng/ml)50,5 (± 21,2)52,4 (± 18,4)
t-PA (ng/ml)7,3 (± 2,41)4,4 (± 2,45)*
*istotność statystyczna p < 0,01 (między grupą kontrolną a grupą z otyłością).
Tabela 3. Wartości średnie i odchylenia standardowe w badanych grupach mężczyzn.
Parametry biochemiczneMężczyźni z BMI > 30
n = 22
Mężczyźni z BMI < 25
n = 18
Cholesterol całkowity (mg/dl)204 (± 48)210 (± 32,4)
HDL-Chol (mg/dl)39,5 (± 6)42,2 (± 13,8)
LDL-Chol (mg/dl)132 (± 48,1)135,2 (± 32,2)
Triglicerydy (mmol/l)1,83 (± 0,2)1,7 (± 0,31)
Tabela 4. Wartości średnie i odchylenia standardowe fibrynogenu, PAI-1 oraz t-PA w badanych grupach mężczyzn.
Parametry biochemiczneMężczyźni z BMI > 30
n = 22
Mężczyźni z BMI < 25
n = 19
Fibrynogen (mg/dl)371 (± 103)308 (± 48,7)*
PAI-1 (ng/ml)52 (± 19,5)52,7 (± 19,7)
t-PA (ng/ml)8,42 (± 2,82)6,46 (± 2,48)*
*istotność statystyczna p < 0,01 (między grupą kontrolną a grupą z otyłością).
W badanych grupach pacjentów z otyłością średnie stężenia fibrynogenu w osoczu były istotnie wyższe niż w odpowiednich grupach kontrolnych. W grupach kontrolnych dominowały stężenia fibrynogenu < 300 mg/dl. Stwierdzono je u 80% badanych. Analogiczne wartości stężeń fibrynogenu stwierdzono tylko u 22% pacjentów z otyłością.
Natomiast stężenia fibrynogenu w zakresie 300-350 mg/dl występowały u blisko 14% badanych w grupie kontrolnej i u 34% osób z otyłością. Pozostałe osoby z grupy z otyłością miały stężenia fibrynogenu powyżej 400 mg/dl, a więc stężenia uznawane za wysokie. Tego rzędu stężenia stwierdzano jedynie u 6% osób z grupy kontrolnej. Maksymalne stężenie fibrynogenu w grupie kobiet z otyłością wynosiło 417 mg/dl a wśród mężczyzn z otyłością 456 mg/dl.
Obserwowano również istotnie wyższe stężenia antygenu t-PA w osoczu pacjentów z otyłością w porównaniu z osobami z grup kontrolnych, zarówno wśród mężczyzn, jak i kobiet. Wartości powyżej 10 ng/ml obserwowano u blisko 7% z grupy z otyłością, takich stężeń nie obserwowano w grupie kontrolnej. Stężenia 5-10 ng/ml stwierdzano u 78% osób z otyłością i u 46% z grupy kontrolnej.
Dyskusja
Podwyższone stężenie fibrynogenu uznawane jest za niezależny wskaźnik zagrożenia rozwojem miażdżycy (8). Fibrynogen jest również czynnikiem krzepnięcia, mającym bezpośredni wpływ na proces aterotrombozy i tym samym na zwiększenie ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Prospektywne wieloletnie badania ARIC Study wykazały, iż jest to jeden z najsilniejszych markerów ryzyka choroby niedokrwiennej serca (1).
Wieloośrodkowe badania European Concerted Action on Trombosis and Disabilites (ECAT) wykazały, że fibrynogen jest wskaźnikiem prognostycznym występowania epizodów wieńcowych u chorych z chorobą niedokrwienną serca, czyli w prewencji wtórnej (9).
Aktualnie uważa się, że zmniejszona aktywność fibrynolityczna osocza przyczynia się do rozwoju zmian miażdżycowych. Badania prowadzone w programie Norwick Parck Heart Study wykazały, że niska aktywność fibrynolityczna jest silnym determinantem choroby niedokrwiennej serca u mężczyzn (10). Sprawny układ fibrynolityczny jest odpowiedzialny za niedopuszczanie do zakrzepów w naczyniach. W skład tego układu wchodzi nieczynny proenzym – plazminogen, który jest aktywowany do plazminy w obecności m.in. t-PA – tkankowego aktywatora plazminogenu. Plazmina trawi fibrynę oraz krążący fibrynogen. Hamowanie procesu fibrynolizy może występować na poziomie aktywacji plazminogenu głównie poprzez inhibitor tkankowego aktywatora plazminogenu typu 1 – PAI-1. Inhibitor tkankowego aktywatora plazminogenu PAI-1 może zatem stanowić wskaźnik zagrożenia. Inne badania potwierdzają iż PAI-1 może być ważnym czynnikiem w ostrym incydencie wieńcowym (11, 12). Nie wszystkie jednak badania potwierdzają zależność pomiędzy wysokimi wartościami antygenu PAI-1 a występowaniem poważnych incydentów klinicznych (13). Dwuletnie wieloośrodkowe badania ECAT, w przypadku antygenu PAI-1 nie wykazują zależności pomiędzy jego stężeniem a zwiększonym ryzykiem wystąpienia incydentu wieńcowego (192). Podobny brak zależności wykazały badania w programie Caerphilly Study (14). Także inni badacze uważają, że wskaźniki upośledzonej fibrynolizy jak: niska aktywność t-PA, wysokie stężenie PAI-1 są słabo związane z występowaniem ChNS (15).
W przedstawionym materiale nie wykazano różnic w stężenia antygenu PAI-1 między grupami z otyłością a grupami kontrolnymi, zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Natomiast wartości fibrynogenu i t-PA były istotnie wyższe w grupie z otyłością, co może zwiększać u tych osób ryzyko rozwoju miażdżycy.
Wnioski
1. U osób z otyłością częściej spotyka się zaburzenia aktywności fibrynolitycznej.
2. Zaburzenia fibrynolizy u osób z otyłością mogą przyczyniać się w przyszłości do rozwoju chorób układu krążenia na tle miażdżycy.
Piśmiennictwo
1. Folsom AR, Aleksic N, Park E et al.: Prospective study of fibrinolytic factors and incident coronary heart disease: the Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) Study. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2001; 21(4): 611-7.
2. Ernst E: The role of fibrinogen as a cardiovascuolar risk factor. Review article. Atherosclerosis 1993; 100: 1-12.
3. Yarnell JWG, Sweetnam PM: Lifestyle and hemostatic risk factors for ischemic heart disease. Arterioscl Tromb 2000; 20, 271-9.
4. Ernst E, Resch KL: Fibrinogen as a cardiovascular risk factor: meta-analisis and review of the literature. Ann Intern Med 1993; 118: 956-63.
5. Marder VJ: Pre-clinical studies of plasmin: superior benefit-to-risk ratio of plasmin compared to tissue plasminogen activator. Thromb Res 2008; 122 Suppl 3: S9-S15.
6. Skurk T, Hauner H: Obesity and impaired fibrinolysis: role of adipose production of plasminogen activator inhibitor-1. J Obes Relat Metab Disord 2004; 28 (11): 1357-64.
7. Petersen OD, Cram J: Plasminogen activator inhibitor type 1 determines plasmin formation in patient with ischemic heart disease. Thromb Homeost 1995; 73: 835-40.
8. Páramo JA, Beloqui O, Roncal C et al.: Validation of plasma fibrinogen as a marker of carotid atherosclerosis in subjects free of clinical cardiovascular disease. Haematologica 2004; 89(10): 1226-31.
9. Bolibar I, von Eckardstein A, Assmann G: Short-term prognostic value of lipid measurements in patients with angina pectoris. The ECAT Angina Pectoris Study Group: European Concerted Action on Thrombosis and Disabilities. Thromb Haemost 2000; 84(6): 955-60.
10. De Stavola BL, Meade TW: Long-term effects of hemostatic variables on fatal coronary heart disease: 30-year results from the first prospective Northwick Park Heart Study (NPHS-I). J Thromb Haemost 2007; 5(3): 461-71.
11. Shindo J, Ishibashi T: Increased plasminogen activator inhibitor-1 and apolipoproteina (a) in coronary atherectomy specimens in acute coronary syndromes. Coron Artery Dis 2001; 12, 573-9.
12. Hoffmaister HM: Markers for the prognosis of success of coronary interventions: focus on changes in fibrinolysis and homeostasis. Herz 2001; 26(1): 19-23.
13. Meltzer ME, Doggen CJ, de Groot PG et al.: Plasma levels of fibrinolytic proteins and the risk of myocardial infarction in men. Blood 2010; 29; 116(4): 529-36.
14. Smith A, Patterson C, Yarnell J et al.: Which hemostatic markers add to the predictive value of conventional risk factors for coronary heart disease and ischemic stroke? The Caerphilly Study. Circulation 2005; 15; 112(20): 3080-7.
15. Tzoulaki I, Murray GD, Lee AJ et al.: Relative value of inflammatory, hemostatic, and rheological factors for incident myocardial infarction and stroke: the Edinburgh Artery Study. Circulation. 2007; 24; 115(16): 2119-27.

otrzymano/received: 2011-07-12
zaakceptowano/accepted: 2011-08-10

Adres/address:
*Agnieszka Jarosz
Instytut żywności i Żywienia
ul. Powsińska 61/63, 02-903 Warszawa
tel.: (22) 550-96-21, fax: (22) 550-96-61
e-mail: ajarosz@izz.waw.pl
Wydawca:
Patronat:

Proszę kliknąć w wybraną okładkę aby przejść na stronę czasopisma

New Medicine

Postępy Fitoterapii

Medycyna Rodzinna



Nowa Pediatria



Nowa Medycyna



Nowa Stomatologia

Copyright © Wydawnictwo Medyczne Borgis 2006-2024
Chcesz być na bieżąco? Polub nas na Facebooku: strona Wydawnictwa na Facebooku